Cuma , Mart 29 2024

Yurtdışından Türkiye’ye Ne Kadar Para Getirebilirim?

Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde yaşayan gurbetçiler; düğün, yatırım ya da tatil amacıyla Türkiye’ye nakit para getirebiliyorlar. Özellikle gurbetçiler en çok sorduğu “yurtdışından ne kadar nakit para getirebilirim?, Nakit para getirme limiti ne kadar?” sorularını cevaplıyoruz.

Yurt Dışından Nakit Para Getirme Limiti 2020

Avrupa Birliğine üye olan olmayan tüm ülkelerin birçoğunda nakit ve ziynet eşyalarında belirli bir gümrük limiti bulunmaktadır. Bu limitlerin aşılması sonucu çoğu ülkede çeşitli cezai yaptırımlarla karşılaşılırken, Türkiye’de ise geçtiğimiz yıllarda çıkarılan varlık affı ile yurt dışındaki nakit, altın ve buna benzer değerleri Türkiye’ye getirenler bu aftan  yararlanarak herhangi bir vergi cezası ya da incelemesiyle karşı karşıya kalmayacağı ve Türkiye Gümrük Kapılarında herhangi bir beyanda bulunmalarına gerek kalmayacağı açıklanmıştı. Bu konuyu daha fazla açacak olursak;
Örneğin; Türkiye’de mukim Bayan (S), 2009 yılında yurt dışında bilişim teknolojilerine yatırım yapan bir şirket kurmuş, bu şirkete ait ortaklık paylarını 2015 yılında yurt dışında yerleşik bir holdinge kazançlı olarak satmış ve bu satıştan elde ettiği hasılat ile altın satın almıştır. Bayan (S), 30/06/2017 tarihinde, yurt dışındaki bu altınlarını Türkiye’ye getirmiştir. Türkiye’ye getirilen bu varlık nedeniyle, herhangi bir vergi türü yönünden hiçbir suretle vergi incelemesi ve vergi tarhiyatı yapılamayacak, vergi cezası kesilemeyecektir.
Ancak tabi  yurt dışında birçok ülkede başta Almanya, Avusturya, Sırbistan, Macaristan, Makedonya, Yunanistan, Bulgaristan, Romanya, Hırvatistan gibi sila yolu ülkelerinde nakit olarak yanınızda kişi başı taşıyabileceğiniz para limiti 9.999 Euro’dur. Eğer siz Türkiye’de varlık affı var, Türkiye’ye götüreceğim deseniz dahi kişi başı limitlerini aşarsanız, bu ülkelerin gümrüklerine girişte bildirmeden yakalanırsanız bu paraya direkt ilgili ülkenin gümrüğü el koymakta olup hakkınızda işlem yapılmaktadır.
Bunun yanında bilinen bir çok yanlışın başında nakit ve ziynetin ayrı ayrı limitlerinin olduğudur. Bu limitler nakit, altın, çek ve ziynet eşyası gibi yanınızdaki değerli eşyalarının toplam değeri 9.999 Euro’yu geçemez. Yani üzerinizde bulunan belli bir değeri, karşılığı bulunan altın, para, çek, değerli taşlarda dahil olmak üzere kişi başı limit 9.999 Euro’dur.
Eğer yurt dışında yasal yollarla paranızı Türkiye’ye götürmek istiyorsanız geçeceğiniz gümrüklerde bunları bildirmeniz gerekmektedir. Eğer gümrüğe bildirmediğiniz takdirde, gümrük görevlileri tarafından bulunan para, altın ya da değerli taşlara direkt el konulmakta olup bu parayı geri almak şuana kadar kolay olmadığı belirtildi. Eğer üzerinizde yüklü miktar parayla seyahat ediyorsanız bunu kesinlikle giriş yaptığınız gümrüklere bildiriniz.
Geçtiğimiz senelerde bir çok gurbetçinin kaçak olarak yüklü miktarda nakit para, bilezik, çeyrek altın, kolye gibi altın ziynet eşyalarını özellikle Sırbistan gümrüğünden kaçak geçirmeye çalışırken yakalandığı, ilgili nakit ve ziynet eşyalarına el konularak taşıyan gurbetçiler hakkında cezai işlem yapıldığı haberlerini yayınlamıştık.

Türkiye’ye Para Getirme Limitleri 2020

  • Bulgaristan: 9.999 Euro veya karşılığı diğer yabancı para
  • Sırbistan: 9.999 Euro veya karşılığı diğer yabancı para
  • Romanya: 9.999 Euro veya karşılığı diğer yabancı para
  • Macaristan: 9.999 Euro veya karşılığı diğer yabancı para
  • Hırvatistan: 9.999 Euro veya karşılığı diğer yabancı para
  • Makedonya: 9.999 Euro veya karşılığı diğer yabancı para

Bulgaristan Bulgaristan Ceza Kanunu’nun 251. Maddesi uyarınca ise beyan edilmeyen nakit paranın miktarına bağlı olarak beyanda bulunmayan kişiler hakkında para ve söz konusu paranın miktarına göre hapis cezası dahil olmak üzere cezai işlem uygulanmaktadır.
SırbistanSırbistan’a girerken 10.000 Avro üzeri nakit parasını beyan etmeyen vatandaşlarımız, paralarına el konularak mahkemeye çıkarılmaktadırlar. Bu sebepten ötürü mahkemeye çıkarılan kişilerden paralarının kaynağını ispatlayabilenlere paralarının bir kısmı mahkemelerce iade edilebilmektedir. Ancak, söz konusu belgeleri ibraz edemeyenlerin paralarına el konulmaktadır.
RomanyaVatandaşlarımız, üzerlerinde 10 bin euro veya karşılığı dövizin üzerindeki nakit parayı ve şahsi kullanım için üzerinde bulundurdukları makul miktardaki takılar hariç olmak üzere altın, mücevher gibi değerli ziynet eşyalarını Romanya’ya girişte gümrük memuruna beyan etmek zorundadırlar. Ülkeye girişte beyan edilmeyen ve 10 bin euroyu aşan nakit paraya el konulabilmektedir. Vatandaşlarımızın ülkeden çıkışta, girerken beyan etikleri ziynet eşyalarını yanlarında bulundurmaları talep edilebilmektedir. Bu nedenle, yanlarında ihtiyaçlarından fazla nakit para ve mücevher bulundurmamaları tavsiye olunur.
Macaristan10.000 Avro ve üzeri döviz ve/veya çek, senet, bono, tahvil vb. değerli kağıtlar bildirilmediği takdirde kaçakçılık suçu kapsamında değerlendirildiğinden, bu tür eşyalara el konulmakta, konu mahkemeye intikal etmekte ve vatandaşlarımızın cezalı vergi ödemelerinin yanı sıra mahkeme masrafları ve avukatlık ücreti ödemeleri sözkonusu olabilmektedir. Bu itibarla, vatandaşlarımızın bu tür ziynet eşyasını çantalarına veya aracın herhangi bir yerine saklamadan bulundurmaları ve değeri yasal sınırın üzerinde olan ziynet eşyalarını beyan etmeleri tavsiye olunur.
HırvatistanBu meblağı aşan nakit para miktarı gümrükte form doldurularak beyan edilmelidir. Ayrıca vatandaşlarımızın şahsi kullanımları dışındaki altın, mücevher vb. ticari eşya sayıldığından Hırvatistan’a girişte gümrük memuruna mutlaka yazılı olarak beyan edilmesi gerekmektedir. Geçmiş yıllarda, Hırvatistan’dan transit geçişleri sırasında yanlarında taşıdıkları dikkat çekici miktardaki ziynet eşyasına el konulan vatandaşlarımız olmuştur. Büyükelçiliğimiz aracılığıyla yapılan itirazlara rağmen, vatandaşlarımız altınlarını geri alamamışlardır. Öte yandan geçmiş yıllarda olağan sınır/gümrük kontrolleri yapan Hırvat yetkililerle bu konuda tartışmaya giren bazı vatandaşlarımızın çeşitli cezalara çarptırıldığı görülmüş olup, vatandaşlarımızın yerel mevzuat çerçevesinde yapılan kontrollere saygı göstermeleri önem arzetmektedir.
YunanistanYunanistan’a giriş ve çıkışta beyan edilmeyen 10.000 Avro ve üzeri döviz ve/veya çek, senet, bono, tahvil vb. değerli kağıtlar gümrük kontrolleri sırasında tespit edildiği takdirde, önce el konulmakta, meblağına göre çeşitli oranlarda vergi kesintisi yapılmakta, geri kalan miktarın kişiye iade edilip edilmeyeceğine ise yapılan araştırma sonunda karar verilmekte ve iadesi uzun zaman alabilmektedir.
Makedonya10 bin Euro veya karşılığı miktarı aşan nakit para ve çeklerini ülkeye girişte beyan etmeleri ve beyan karşılığında makbuz almaları şarttır. Girişte beyanda bulunulmaması ve ülkeden çıkışta yapılan kontrollerde yukarıdaki miktarı aşan nakit para ya da çek ele geçirilmesi halinde bunlara el konulmakta, ayrıca para cezası verilmektedir. Kara para aklama ve terör finansmanı ile ilgili durumlar için hapis cezası da öngörülmüştür.

About musa oruz

Check Also

NEDEN Sİ-ASSİST?

NEDEN Sİ-ASSİST?  İzin sezonu yaklaşırken birçok gurbetçilerimizin hemen hemen hepsinin aklını kurcalayan tek soru malasef …

Bir cevap yazın

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.